Persson, Stefan

Stefan Persson, Stefan och Persson

Rädda livet på Stefan

Det finns många kända personer som heter Stefan Persson, däribland många idrottare.  Att idrotta på en lagom nivå är bra för hälsan, men man ska inte idrotta när man är sjuk, t.ex. om man har feber, för då kan man få hjärtmuskelinflamation.

Att idrotta förebygger också hjärt-och kärlsjukdomar, men hård idrott kan också vara en belastning för hjärtat och man kan också ha okända medfödda hjärtfel som kan leda till ett plötsligt hjärtstopp.

Det finns också idrotter där risken för skador är stor t.ex. blödningar och frakturer kan förekomma.

Genom att gå en första hjälpen kurs hos hjärtgruppen kan man bli förberedd att agera vid en olycka. De har också hjärt- och lungräddningskurser (HLR) så att man kan agera vid ett hjärtstopp.

Dessa kunskaper har man nytta av även om man skulle behöva stanna vid en trafikolycka eller något annat skadetillbud. Inte bara vid skador bland idrottare.

Så dina kunskaper inom första hjälpen och hlr kan faktiskt rädda livet på Stefan. Eller på någon annan för den delen.

Många tänker att vi har ju räddningstjänst och akutsjukvård som har till jobb att hjälpa nödställda, men faktum är att det tar ofta mellan fem till femton minuter innan räddningstjänst eller ambulans är på plats så det är viktigt att någon har kunnat göra en första insats innan det.

Om man är flera på plats kan en påbörja det livräddande arbetet och en kan larma nödnumret 112. Tänk på att förhålla dig lugn om det går och tala om var du är och vad som har hänt.

 

31 Oct 2016