Persson, Stefan

Stefan Persson, Stefan och Persson

Klarar du ett strömavbrott?

I vårt moderna samhälle är vi inte vana vid långa strömavbrott. Så fort det blir svart ringer vi vår lokala elektriker i Stenungsund, Arvika eller Helsingborg och får allt som oftast ett lugnande besked om att strömmen är tillbaka inom kort. Men hur gör du om strömmen inte är tillbaka inom en timme? En dag? Eller en vecka? 

Här tipsar jag om saker du kan tänka på för att klara ett strömavbrott.

Ljuskälla

Om strömmen är borta på dagen är det inga bekymmer men på natten kan frånvaron av ljus ställa till en del problem. Ha alltid en ficklampa på ett ställe där du vet var den är. Kolla batterierna en gång i månaden och byt dem en gång per halvår eller så ofta det behövs. Man kan också ha stearinljus som dessutom avger lite värme. 

Värme

Idag har många en spis i sina hem där det går att elda med ved. För dem är är det bara att att flytta in i det rum där spisen finns och hänga upp filtar mot fönster och i dörröppningar för att behålla värmen i rummet. Ni som inte har denna möjlighet får använda kroppsvärme med varandra och kläder samt filtar. Bygg en koja under vardagsrumsbordet med filtar, det blir varmare än du tror. 

Mat & vatten

Ha konserver hemma och även frystorkad mat som går snabbt att tillaga på spritkök. Vatten kan man frysa ner i förväg och då i PET-flaskor. På vintern kan man smälta snö för dricksvatten. Ta inte vatten ur en sjö eller vattendrag, det kan vara förorenat! Ha då hellre ett lager med flaskvatten hemma. 

18 Sep 2021