Persson, Stefan

Stefan Persson, Stefan och Persson

När frugan fyller år

Snart är det som så att min fru fyller år och jag ska då se till att hitta en bra present till henne. Jag funderar lite på ett vackert silversmycke. Hon gillar ju silversmycken dam, så det kan vara ett bra alternativ tänker jag. Sen så har jag planer på att laga mat till henne. Vissa år har jag tagit ut henne på restaurang, men i år så tänkte jag allt ställa mig i köket och fixa på egen hand, det är ju faktiskt rätt kul att laga mat. Har tänkt mig en trerätters meny och bjuda på, med levande ljus och så. 

God middag tillsammans

Jag har sökt runt lite på nätet efter god mat att laga och tänkte att jag ska göra detta:

Förrätten ska vara en Chèvre chaud-toast, och den gör man på detta sätt;

4 valnötsbröd 
4 getost, cirka 1 1/2 centimeter tjocka
8 valnötter
1 msk honung
2 kvistar färsk rosmarin

Sätt ugnen på 225 grader, grill.
Skiva brödet. Lägg en skiva getost på varje brödskiva och lägg dem på ugnsgallret. Gratinera i mitten av ugnen i cirka 5 minuter.
När osten börjat smälta och fått lite färg, ta ut mackorna och lägg dem på 4 assietter. Ringla över honung och toppa med valnötter och rosmarin.

Enkel och smidig förrätt är detta att göra och god med!

Till huvudrätt tänker jag mig att laga oxfilé med svampsås och hasselbackspotatis efter detta recept:

800 g oxfilé
8 st kvistar timjan
100 g kantareller
20 g torkad karl johansvamp
100 g champinjoner
2 st vitlök
1 st schalottenlök
1,5 dl torrt vitt vin
4 dl grädde
100 g kantareller
1 st citron
3 msk olivolja
salt
600 g potatis
100 g smör
2 dl ströbröd
salt

Skala potatisen och lägg var och en i en trädsked. Skär sedan snitt i potatisen utan att du skär igenom hela vägen. Träskeden underlättar arbetet och du slipper skära igenom. Det blir snitt även i träskeden så välj en du inte är rädd om.
Lägg potatisen i en ugnsfastform, toppa varje potatis med lite salt, en klick smör och en nypa ströbröd. Baka potatisen på 220 grader i ca 30-40 minuter.
Riv sedan ner alla kantareller i mindre bitar. Skiva champinjonerna i kvartar och hacka både schalottenlöken och vitlöken fint. Stek all svamp, utom dem kantareller som skall vara i salladen, i smör i en väldigt varm panna så att svampen får färg. Sänk sedan värmen och tillsätt löken. Salta och peppra.
När löken mjuknat, slå på vinet och låt det koka upp. Tillsätt grädden efter några minuter och låt puttra ihop till en god sås. Stek köttet på hög värme i en stekpanna. Stek i både smör och olja tillsammans med några timjankvistar. Stek köttet så att det får en fin yta, sänk värmen lite och ös köttet med all vätska som bildas i pannan.
Ta 100 gram riven rå kantarell och blanda med citronsaft, olivolja och salt. Blanda ihop med fingrarna och servera tillsammans med hasselbackspotatsien, köttet och svampsåsen.

Till efterrätt har jag inte bestämt mig än, men kanske chokladfondant, eller en pannacotta.

14 aug 2018